Review & Interview

2002
SALEM - Collective Demise


CD REVIEW

Dutch
Salem - Collective Demise
Jaar van release: 2002
Label: System Shock

Salem brengt met dit Collective Demise inmiddels alweer de vierde schijf uit. Voor mensen die Salem niet kennen , Salem is een Israelische black thrash metal band die al geruime tijd actief is in de underground maar ook wereldwijd heel wat fans kent. Samen met Melechesh staan ze aan de top van Israelische metal scene. Met een cd die is volgepakt met 12 snerpende songs gaat Salem weer ten aanval.

Salem speelt een ietwat wonderlijke mix van black en thrash metal. In de razende muziek heeft men namelijk heel wat vreemde elementen verwerkt. Zo komt een zangeres sporadisch langs en zijn gedeeltes van de teksten in het Hebreeuws geschreven. De productie is buitengewoon goed en deze geeft de muziek een bombastische inslag. Men verkiest agressie boven melodie , maar ondanks dat bevat de muziek ook nog heel wat melodische stukken, wat natuurlijk een pluspunt is voor de afwisseling. Collective Demise is absoluut het meest harde album wat de band ooit uitbracht en dat is met name te danken aan de woede die de band uitkotst. Het is natuurlijk algemeen bekend dat er veel problemen zijn in het midden oosten en dat is ook te horen aan de muziek. Ook is het terug te vinden in de songtitels. Titels als Act of War en Act of Terror spreken natuurlijk boekdelen.

De muziek bevat heerlijke versnellingen, rauwe krijszang en gedoseerde melodie?n. Een prachtige cd die menigmaal doet denken aan het oude werk van Dissection (hebben zij momenteel ?berhaupt nieuw muzikaal werk dan?) en de oude Thrash metal van de jaren '80. Prachtige songs als het titelnummer en Broken yet United maken de cd tot een mooi werkstuk. Voor snelle kopers zit er bij de limited edition ook nog een extra cd die drie videoclips bevat, waarvan twee live zijn opgenomen en ??n een studioversie is. Het gaat er heet aan toe in de live shows en het blijkt ook hoe trouw deze band aan het vaderland is door de grote hoeveelheid vlaggen. Wat ook geen misdaad is in deze tijden.

Salem brengt met deze 4e cd wederom een zeer degelijke plaat uit die absoluut gehoord mag worden. Keiharde black thrash metal vermengd met vreemde elementen die de muziek ook nog eens behoorlijk orgineel maken. De genialiteit van een bovengenoemde band als Dissection heeft Salem nog niet in huis, maar ze zijn zeker op de goede weg. Zeker iets om uit te checken.

Score: 82 / 100
Reviewer: Wolfgard
Toegevoegd: 17 maart 2003
Metalfan
1