Review & Interview

2002
Salem - Collective Demise - 80%

REVIEW


Trots att det var så pass länge sedan som 16 år sedan dessa gossar släppte sitt allra första verk så är det inte allt för många här uppe i norr som känner till dessa israelistiska metalhjältar. Märks ganska tidigt att bandet har hållt på så här pass länge då bandet inriktar sig på den tidiga hederliga dödsmetallen samt att de känns rejält sammansvetsade och samspelta.
Släpp nummer åtta men samtidigt det första på fyra år har fått titeln "Collective Demise", en platta som atagligen skakar om ganska bra mitt i den kris som landet nu har befunnit sig i ännu mer än tidigare under de senaste året, helt rätt så använder då Salem även sin musik till att sprida sin del utav den politiska propagandan genom detta och den är inte speciellt svårtolkad om man sätter sig in i texterna. Bandets nu allra första verk som släpps på tyska bolaget "System Shock" var något som jag kom i kontakt med först efter att bandets huvudman vis namn Zeev kontaktade mig via email vilket senare ledde till det ena och andra som till slut ledde till denna recension.
Som en stor överaskning så är Salems döds mer utav det traditionella hållet än vad jag själv hade vågats hoppats på samtidigt som det har lite sväng a'la tidigare Hypocrisy tillsammans med en del undertoner från musik från mellanöstern. Inte nog med detta så har de redan på albumets andra melodi redan blandat in lite kvinnlig skönsång utan att det skär sig överdrivet mycket. Nu är det då inte en salig blandning utav alla dessa element på en gång utan det är utan tvekan det traditionella dödssvänget som får ta ut den större delen utav utrymmet på denna, Salems hårdaste platta i dagsläget.
Finns inte mycket att klaga på här, produktionen är gjuten, klart godkända insatser utav samtliga musiker samt ett ordentligt välskrivet material gör att detta kommer som en stor överaskning för mig trots deras klart imponerande långa karriär som deathmetalpionjärer i ett utav världens mest religösa länder. Så länge som band som Salem kommer att fortsätta spela det de alltid trott på så kommer genren aldrig att dö.
//Matte

Metal Fanzine
1